Wat is roomkaas eigenlijk? Een kijkje achter de schermen

Onlangs heeft de Keuringsdienst van Waarde een uitzending toegewijd aan Cheesecake. Mariska Lekkerkerker, eigenaresse van Lekkerkerker Food / Lebo Kaas, wordt tijdens het programma geïnterviewd over wat roomkaas nu roomkaas maakt. Helaas hebben we hier in de uitzending maar kort een toelichting kunnen geven. Uiteraard valt hier nog veel meer over te vertellen en dat doen we dan ook graag!

Wat is roomkaas nu eigenlijk precies?

Dit is ingewikkelder dan je denkt. We nemen je graag mee met een kijkje achter de schermen van roomkaas.

Roomkaas is een heerlijk romig product wat gemaakt wordt door verse melk en room te stremmen, verzuren en verdikken. Het is een product dat veelzijdig is en in talloze gerechten gebruikt kan worden. Maar wat maakt roomkaas nu echt roomkaas? Roomkaas is een wettelijk beschermde naam en moet aan specifieke regels voldoen vanuit de Nederlandse Warenwet. Als eindgebruiker is het niet zo eenvoudig om te berekenen vanaf een voedingswaardetabel. Grofweg:

  • Vetgehalte: minimaal 50% vet in de droge stof.
  • Eiwitgehalte: minimaal 60% eiwitten in de vetvrije droge stof.
  • Vochtgehalte: maximaal 87% vocht in het vetvrije productaandeel.

De droge stof is de hoeveelheid kaas zonder water, dus de droge massa. De term droge stof wordt voor voedingsmiddelen veel gebruikt, omdat de hoeveelheid water in het product een verkeerd beeld kan geven van de voedingswaarde. Deze roomkaas-criteria zorgen ervoor dat roomkaas de romige, rijke textuur en smaak heeft die we zo waarderen.

Er zijn verschillende manieren om roomkaas te maken. Iedere producent kiest hierin zo zijn eigen voorkeursroute. Bij Lebo kiezen wij ervoor om op een zo natuurlijk mogelijke productie wijze onze roomkaas te produceren. Wij verzuren bijvoorbeeld onze roomkaas op een natuurlijke manier. Dit is een fermentatieproces waarbij je gebruik maakt van melkzuurbacteriën. Hier krijgt onze roomkaas de bekende fris-zure smaak van. Het product wordt daarna verder ingedikt door vocht eruit te halen, zodater een heerlijk romige verse kaas ontstaat.  Door te variëren in vochtgehalte (of dus droge stof) kun je de smeerbaarheid en stevigheid beïnvloeden. Over het algemeen geldt, hoe hoger het percentage droge stof, hoe steviger de roomkaas. Met roomkaas kun je daarom ook bijvoorbeeld een mooie Cheesecake bakken.

Verschil met zuivelspread

Wanneer een roomkaasproduct niet gemaakt is volgens bovenstaande regels mag het product dus niet roomkaas heten. Wat je dan vaak ziet is dat het product een zuivelspread genoemd wordt. Hier zitten geen specifieke regels aan vast, als er maar zuivel in het product zit. Er zit dus geen minimum aan en kan aangevuld worden met andere ingrediënten zoals plantaardig vet en verdikkingsmiddelen. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar ons artikel ‘Verschil zuivelspread versus roomkaas?’. 

Veelzijdigheid van Roomkaas

Roomkaas is een ongelooflijk veelzijdig product. Hier zijn enkele manieren waarop je het kunt gebruiken:

  • Op brood of crackers: de meest eenvoudige en klassieke manier om van roomkaas te genieten.
  • In cheesecakes: roomkaas is een essentieel ingrediënt voor een rijke en romige cheesecake.
  • In hartige gerechten: voeg roomkaas toe aan pasta's, soepen of sauzen voor extra romigheid.
  • Als basis voor dips en spreads: meng roomkaas met kruiden, specerijen of groenten voor heerlijke dips en spreads.
  • In gebak: roomkaas kan gebruikt worden als ingrediënt of topping in (cup)cakes en taarten.

We kiezen voor kwaliteit en maken producten die ruim aan de strenge eisen voldoen, en dat proef je. Laat de veelzijdigheid van roomkaas je vooral inspireren.

Kijk hier de volledige aflevering van “Keuringsdienst van Waarde” terug.

Terug naar overzicht
8
apr.
25

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf als eerste op de hoogte van nieuwe producten, ontwikkelingen, en ander nieuws.