Pure roomkaasproducten, gemaakt met aandacht voor mens & dier

Wel of niet vegetarisch?

Als chef of vegetariër is het niet altijd makkelijk om te zien of producten wel of niet vegetarisch zijn. Je moet vaak goed de ingrediënten op de verpakking bestuderen en een beetje kennis van zaken hebben om te zien of er echt geen vlees of vis in verstopt zit.

Wees gerust, al onze Lebo roomkaasproducten zijn vegetarisch! Wij zien het als onze plicht om de juiste zorg te besteden aan product, mens, dier en natuur. Lebo staat voor ambacht, kwaliteit en verantwoorde producten. 

We hebben Kees Rosman, vanuit zijn rol als productontwikkelaar, gevraagd om te vertellen wat onze roomkaas vegetarisch maakt en hoe we in ons productieproces ruime aandacht hebben voor zowel mens als dier! 

Wat maakt Lebo roomkaas vegetarisch?

Bij de productie van onze roomkaas wordt geen dierlijk stremsel of gelatine gebruikt. Voor het produceren van kaas is stremsel nodig. Het stremsel zorgt ervoor dat de eiwitten in de melk verdikken en gaan samenklonteren. Daardoor krijgt roomkaas de juiste stevigheid. Stremsel is een enzym dat oorspronkelijk uit de maag van pasgeboren kalveren wordt gewonnen. Alleen jonge kalveren maken dit enzym aan. Het dierlijk stremsel wordt uit geslachte kalveren gehaald. Daarom kiezen wij ervoor om een alternatief te gebruiken: microbieel stremsel. Dit is stremsel dat wordt gemaakt door micro-organismen, zoals goede schimmels en bacteriën. 
Daarnaast gebruiken we ook geen gelatine in onze roomkaasproducten, wat vaak gebruikt wordt als verdikkingsmiddel. Gelatine is een eiwit dat uit dierlijk slachtafval wordt gehaald (vanuit botten, bindweefsel en huid van onder andere varkens en koeien). 

Hoe draagt het productieproces bij aan de zorg voor mens en dier?

Het begint al bij de oorsprong. Zo maken we, als énige in Nederland, zelf roomkaas vanuit dagverse Hollandse weidemelk. De melk wordt vers verwerkt van boeren uit Nederland. Zuivel van Hollandse weidemelk betekent dat de melkkoeien minimaal 120 dagen per jaar zes uur per dag in de wei mogen grazen. In tegenstelling tot stalmelk waarbij koeien (0,5 miljoen in Nederland) nooit buiten de stal komen. Het Hollandse Weidemelk keurmerk maakt onze Lebo roomkaasproducten uniek. 

Verder streven we ernaar om een zo natuurlijk mogelijk product te maken. Tijdens ons productieproces voegen we zo min mogelijk toe. Doordat we verse melk en room als startpunt gebruiken, in plaats van bijvoorbeeld magere melk(poeder), kunnen we gebruik maken van het van nature aanwezige melkvet in de room. Daarnaast maken we ook gebruik van het natuurlijke verzuringsproces door melkzuurbacteriën. Hierdoor hoeven we geen voedingszuren toe te voegen. Dit kost extra tijd in de productie, maar draagt ook bij aan een betere smaakontwikkeling. 

Door de authentieke manier van produceren kom je tot de kwalitatief hoogwaardige, romige smaak. Het is ons doel om verantwoorde, pure producten te ontwikkelen met de best mogelijke zorg voor mens en dier. 


Ook benieuwd naar onze Lebo producten? Check hier voor meer informatie over ons assortiment!  

Terug naar overzicht
Vega roomkaas
27
jan.
22
kees_rosman-nieuwsartikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf als eerste op de hoogte van nieuwe producten, ontwikkelingen, en ander nieuws.