Verschil zuivelspread versus roomkaas?

Naast onze welbekende Lebo roomkaas producten, bieden we ook de Lebo Frisse zuivelspread aan als een smakelijk en verantwoord alternatief. Het verschil tussen beiden is wellicht niet heel duidelijk. Waarom zou je voor een zuivelspread kiezen in plaats van een roomkaas? En wat maakt onze Lebo Frisse zuivelspread onderscheidend in de markt?

Kees Rosman, onze productontwikkelaar, heeft aan de wieg gestaan van Lebo Frisse Zuivelspread. Hij is bij het gehele ontwikkelproces betrokken geweest; van het maken van lab samples tot en met de opschaling in de productie. De juiste persoon dus om deze vragen aan te stellen! Hieronder geeft hij ons vanuit zijn expertise de antwoorden.

Wat is nu precies het verschil tussen roomkaas en zuivelspread?

Een product mag alleen roomkaas genoemd worden als het voldoet aan een aantal strenge waren wettelijke eisen met betrekking tot het vet- en vochtgehalte. Als het vetgehalte lager is spreken we van een zuivelspread. Ook is een gedeelte van het melkvet vervangen door plantaardige olie. De zuivelspread bevat hierdoor veel minder verzadigde vetten en is daardoor ook gezonder. De zuivelspread is ook extra goed smeerbaar.

Wat maakt onze zuivelspread onderscheidend?

Het verschil in kwaliteit van onze zuivelspread zit met name in het productieproces. In tegenstelling tot andere producenten gebruiken wij verse Hollandse melk en room als startpunt, in plaats van magere melk(poeder) bijvoorbeeld. Er wordt gebruik gemaakt van het van nature aanwezige melkvet in de room, voor een rijke romige smaak. Dit vullen we aan met een deel plantaardige olie, voor de juiste consistentie. Door deze ambachtelijke manier van produceren kom je tot de kwalitatief hoogwaardige smaak. Zo hebben we de beste combinatie samengesteld van plantaardig en zuivel: een heerlijke smaak en goed smeerbaar, maar toch gezonder!

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen en voordelen van het gebruik van Lebo Frisse Zuivelspread?

Ten eerste is er sprake van een lager vetgehalte. De Frisse zuivelspread bevat slechts 10,6% verzadigd vet en is dan ook geschikt als vervanger van boter, mayonaise en crème fraîche. De spread past hierdoor binnen de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Het is bijvoorbeeld ook ideaal voor kinderen als gezond alternatief voor (smeer)kaas doordat het minder zout bevat.

Verder is het zo dat de spread in vergelijking met roomkaas een stuk smeuïger en lichter van structuur is. Hierdoor is het vanuit de koeling direct smeerbaar en klaar voor gebruik. En dus ideaal als basisspread voor in de professionele keuken.

Daarnaast is er nog een bijkomend voordeel aan het feit dat het vetgehalte in de spread laag is. Hierdoor blijft de zuivelspread stabiel bij verwarmen. Het voordeel daarvan is dat het veel minder snel uitloopt, wat erg handig is als je het wilt gebruiken als warme vulling.

Samenvattend, al met al dus een aantal goede redenen om voor Lebo Frisse zuivelspread te kiezen!

Ook benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk de recepten voor meer inspiratie rondom het gebruik van onze producten. 

Terug naar overzicht
kees_rosman-nieuwsartikel
7
apr.
24

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf als eerste op de hoogte van nieuwe producten, ontwikkelingen, en ander nieuws.