Het geheim van een goede vegan cheesecake

Gouden tips voor een goede vegan cheesecake

Cheesecake is niet meer weg te denken als dessert op de menukaart. Een heerlijke taart met als basis een zachte verse kaas. Veelzijdig door de talloze smaakvariaties die mogelijk zijn. Een echte verwennerij en nu óok te maken met onze Lebo Plantz® vegan roomkaas!

Een cheesecake kan op verschillende manieren gemaakt worden, zoals New York stijl in de oven of no bake in de koelkast. Het maken van een mooie cheesecake is een ware kunst. Tijdens het bakproces kan een cheesecake bijvoorbeeld gaan scheuren. En bij het gebruik van vegan roomkaas zijn er nog een paar extra aandachtspunten.

De vraag is dan ook, hoe zorg je er nu voor dat de korst lekker knapperig is, niet scheurt en de vegan vulling lekker smeuïg blijft? Of in andere woorden, hoe bak je de perfecte vegan cheesecake?

Om hier een antwoord op te krijgen, hebben we gesproken met onze productontwikkelaar Wilfred

Het belangrijkste bij een bake variant is, dat je de tijd neemt en alles goed laat terug koelen. Liever iets kouder en langer afbakken dan op een te hoge temperatuur, geeft Wilfred aan. Een stevige bodem is voor het gebruik van vegan roomkaas belangrijk.  

Daarnaast is het bij het bakproces van belang, dat je de bodem en de vulling niet gelijktijdig afbakt, maar ná elkaar. De bodem heeft namelijk een andere temperatuur nodig om af te bakken dan de vulling. En de korst moet goed afgebakken zijn zodat het vocht uit de vulling er niet in trekt en de vulling lekker smeuïg blijft.

Wilfred legt uit, dat vegan roomkaas iets fragieler van structuur is en meer vocht bevat in vergelijking met roomkaas op basis van zuivel. Daardoor kan deze minder goed tegen high-shear mixen. Daarnaast kan de cheesecake ook sneller uitdrogen; een vochtige oven (schaaltje water bij het afbakken) kan daarbij helpen.

Onze gouden tips

  • Neem de tijd
  • Laat alles goed terugkoelen – liever iets kouder en langer afbakken dan te hoog
  • Zorg voor een stevige bodem
  • Mix de vegan roomkaas niet te hard
  • Zet een schaaltje water in de oven tijdens het bakken met de vegan roomkaas

Over het algemeen kan je de volgende temperaturen en tijden aanhouden:

  • Bak de bodem 15 minuten af op 180 °C
  • Haal het uit de oven en laat het afkoelen in de vorm (mag in de koelkast)
  • Doe de vulling in de vorm met de bodem
  • Bak het geheel 30 minuten af op 150 °C
  • Laat de cheesecake 10 minuten buiten de oven rusten en plaats het vervolgens in de koeling

Voor het volledige recept klik hier.

 

Logo Lebo Plantz met tagline

 

 

 

 

Voor meer informatie over onze plantaardige roomkaas: www.leboplantz.nl

Het Lebo merk is binnen de foodservice markt een bekend merk voor kaasoplossingen. Lekkerkerker Food biedt een breed assortiment aan kaasoplossingen voor zowel de food service als industrie en retail markt.

Lekkerkerker Food maakt onderdeel uit van de Lekkerkerker Group, een echt familiebedrijf in het Groene Hart met een passie voor zuivel, zowel op het gebied van productie als techniek. Lekkerkerker Food is dé specialist op het gebied van kaasvullingen, bereidingen met kaas zoals kaassaus, zuivelaroma’s, (vegetarische) roomkaas of vegan alternatieven. We bouwen voort op onze jarenlange expertise in zuivelproductie, maar misschien nog wel meer op onze ‘can do’-mentaliteit. We pionieren graag samen met onze klanten en veren op als het uitdagend wordt. Als familiebedrijf bedenken en produceren we al meerdere generaties inventieve oplossingen in kaas. Voor meer informatie: www.lekkerkerkerfood.nl

Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf als eerste op de hoogte van nieuwe producten, ontwikkelingen, en ander nieuws.